zondag 11 augustus 2013

Selectiegeschil formatiedansen; Danssport Bond in kort geding in ongelijk gesteld


Eiseres is de "Stichting Old Forest Promotion" hierna "Old Forest", een rechtspersoon die één of meerdere teams traint en in de gelegenheid stelt tot het beoefenen van de formatiedanssport: een danssportvorm waarbij teams van in het algemeen 16 dansers tegen elkaar uitkomen in competities.
De Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB) beslist over de uitzending van de dansteams die namens Nederland aan de Europese- en de Wereldkampioenschappen (verder: EK en WK) deelnemen. Op die beslissing zijn het “Uitzendreglement van de Nederlandse Algemene Danssport Bond" verder te noemen het uitzendreglement van toepassing.

In het uitzendreglement is onder meer bepaald:

Artikel 3 Formatie

(…)

7 De winnaar van de Rankinglijst over het afgelopen Dansseizoen zal als eerste vertegenwoordiger van de NADB worden uitgezonden voor deelname aan EK en/of WK. Indien een EK en/of WK plaatsvindt terwijl de serie van grandprixwedstrijden in een Dansseizoen reeds is aangevangen en er dientengevolge nog geen Rankinglijst kan worden vastgesteld, geldt dat de eerste vertegenwoordiger van de NADB wordt bepaald aan de hand van de ranking over de laatste drie grandprixwedstrijden (met inbegrip van het Vierlandentoernooi, maar exclusief het Nederlands Kampioenschap). De Nederlands Kampioen zal als tweede vertegenwoordiger van de NADB worden uitgezonden voor deelname aan EK en/of WK, mits dit formatieteam heeft deelgenomen aan ten minste vier grandprixwedstrijden (met inbegrip van het Vierlandentoernooi, maar exclusief het Nederlands Kampioenschap) in het afgelopen Dansseizoen.

Indien de Nederlands Kampioen ook de winnaar van de Rankinglijst van dat moment is, zal het Formatieteam dat de tweede plaats bezet op de Rankinglijst worden uitgezonden als tweede vertegenwoordiger van de NADB naar EK en/of WK.”

De Nederlandse Algemene Danssport Bond besluit twee teams naar het WK te sturen:"Step in Time Formation Team" is de eerste vertegenwoordiger op grond van het feit dat dit team de winnaar van de ranking is. Het tweede team is: "DSV Dance Impression" dat na twee wedstrijden in het nieuwe seizoen 2013 op de tweede plaats staat.
Het dansteam van "Stichting Old Forest Promotion" hierna "Old Forest" is het niet met de uitzending van DSV eens omdat Old Forest in het seizoen 2012 op de tweede plaats was geëindigd en begint een kort geding tegen de NADB om alsnog uitzending af te dwingen.
Old Forest heeft gesteld dat het besluit van de bond in strijd met het uitzendreglement en het nankingreglement is genomen. Volgens haar wordt waar in artikel 3 lid 7 tweede alinea van het uitzendreglement wordt gesproken over “rankinglijst van dat moment” en later “rankinglijst” bedoeld de rankinglijst over het afgelopen dansseizoen 2012. Een rankinglijst in het formatiedansen ziet volgens haar altijd op een afgesloten seizoen. Aldus dient in het geval de Nederlands kampioen tevens de eerste plaats op de rankinglijst van het afgelopen dansseizoen (2012) bezet, het team dat de tweede plaats op de rankinglijst van het afgelopen dansseizoen (2012) bezet, als tweede team te worden uitgezonden, zijnde Old Forest.
De NADB stelt zich op het standpunt dat de objectieve en taalkundige uitleg van de bepaling, specifiek de zinsnede “de Rankinglijst van dat moment” dat geen sprake kan zijn van een verwijzing naar de rankinglijst over het afgelopen dansseizoen, maar enkel naar de rankinglijst van het huidige (lopende) dansseizoen

Oordeel rechter
De rechtsverhouding tussen de bond en Old Forest, zijnde een vereniging en een lid van die vereniging, wordt beheerst door artikel 2:8 BW en dat betekent volgens de voorzieningenrechter dat degenen die krachtens de wet en de statuten bij zijn organisatie zijn betrokken, zich als zodanig jegens elkaar moeten gedragen naar hetgeen door redelijkheid en billijkheid wordt gevorderd. Tevens bepaalt artikel 2:15 lid 1 sub b en c BW at het besluit van de NADB kan worden vernietigd omdat het besluit in strijd is met de redelijkheid en billijkheid of met de reglementen.
De eerste vraag die de rechter moet beantwoorden is of het besluit in strijd is met het reglement en als dat het geval is, of het besluit van de NADB misschien van geringe betekenis is. Is het besluit van de NADB in strijd met de reglementen, maar van geringe betekenis dan kan het besluit toch in stand blijven omdat het dan geen besluit is dat in strijd is met de redelijkheid en billijkheid. Wil er sprake zijn van strijd met de redelijkheid en billijkheid dan is er meer nodig dan het enkel in strijd zijn met de reglementen van het besluit. Daar waar de NADB in beginsel grote vrijheid heeft om te bepalen wie er wordt uitgezonden wordt die vrijheid beperkt door de reglementen.
De voorzieningenrechter in is het met de interpretatie van het reglement van Old Forest eens
Niet alleen zijn de bewoordingen van een bepaling, niet doorslaggevend, maar in dit geval maken enkel de bewoordingen van het reglement ook niet dat de (taalkundige) uitleg van de bond bij voorbaat zeer sterk voor de hand ligt. Hierbij is van belang dat voor de betreffende zinsnede “de Rankinglijst van dat moment” staat: “de winnaar van”, wat impliceert dat sprake is van een al afgesloten geheel. Even zo goed kan aldus de rankinglijst van dat moment terugslaan op de rankinglijst over het afgelopen dansseizoen die, ondanks dat reeds een nieuw dansseizoen is begonnen op dat moment, nog steeds geldt.
Bovendien staat in de daaropvolgende zin dat indien de serie van grandprixwedstrijden in een dansseizoen reeds is aangevangen en er dientengevolge nog geen rankinglijst kan worden vastgesteld, hetgeen impliceert dat als een dansseizoen is aangevangen, en nog loopt, er geen rankinglijst kan worden opgemaakt. In het rankingreglement staat dat de rankinglijst na ieder Dansseizoen opnieuw wordt vastgesteld
De voorzieningenrechter volgt de bond dan ook niet in haar standpunt dat de bewoordingen van het artikel reeds maken dat de door haar gebezigde uitleg meer voor de hand ligt.
Op grond van al het voorgaande komt de uitleg van Old Forest de voorzieningenrechter in hoge mate aannemelijk voor.
Vervolgens is de vraag of de NADB in dit geval beleidsvrijheid heeft om van de regeling af te wijken. Die vrijheid is volgens de voorzieningenrechter beperkt in dit geval omdat de bepaling over de uitzending nu juist is opgenomen met het expliciete doel de beleidsvrijheid van de bond op dat punt te beperken.

De voorzieningenrechter gebiedt de NADB Old Forest uit te zenden naar het WK 2013.

De uitspraak staat HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten